De batterijduur van je smartphone verlengen is tegenwoordig een must, vooral omdat we steeds meer gebruikmaken van onze telefoons. Als je merkt dat je batterij vaak snel leegloopt, kunnen deze zes tips je helpen om langer met je telefoon te doen.
1. Verminder de schermhelderheid
Het scherm van je smartphone is een van de grootste energieverbruikers. Door de helderheid te verlagen, kun je veel batterij besparen. Je kunt de automatische helderheidsfunctie inschakelen zodat het scherm zich aanpast aan het omgevingslicht, maar handmatig de helderheid omlaag zetten bespaart vaak nog meer energie. Daarnaast helpt het om de scherm-timelimit in te stellen op een paar seconden inactiviteit, zodat je scherm niet onnodig lang aan blijft.
2. Gebruik de energiebesparende modus
Vrijwel elke smartphone heeft tegenwoordig een energiebesparende modus, die functies en processen beperkt om de batterij te ontzien. Deze modus zet vaak ook achtergrondactiviteiten stop en verlaagt de prestaties van de processor iets, zodat je langer met je batterij kunt doen. Gebruik deze modus als je batterij bijna leeg is, of standaard als je merkt dat je batterij niet de hele dag meegaat.
3. Schakel onnodige meldingen en functies uit
Veel apps sturen meldingen die je batterij ongemerkt verbruiken. Door meldingen voor niet-essentiële apps uit te schakelen, bespaar je stroom en blijf je alleen op de hoogte van wat echt belangrijk is. Schakel daarnaast functies zoals Bluetooth, GPS en wifi uit wanneer je deze niet gebruikt. Vooral GPS is een energie-intensieve functie, dus zet deze uit als je het niet nodig hebt.
4. Sluit apps die op de achtergrond draaien
Zelfs als je een app sluit, kan deze op de achtergrond blijven draaien en batterij verbruiken. Het helpt om regelmatig je actieve apps te sluiten en je RAM-geheugen op te schonen. Controleer bij de instellingen welke apps veel batterij gebruiken en zet deze uit als ze onnodig energie verbruiken. Dit verlengt niet alleen de batterijduur, maar maakt je smartphone vaak ook sneller.
5. Vermijd extreme temperaturen
Batterijen werken het best bij kamertemperatuur, maar kunnen snel slijten als ze langdurig aan extreme kou of hitte worden blootgesteld. Als het erg warm is, laat je telefoon dan niet in de zon liggen, en bij koude omstandigheden houd je je telefoon bij voorkeur dicht bij je lichaam. Door de juiste temperatuur te behouden, gaat je batterij niet alleen langer mee, maar behoudt deze ook zijn laadcapaciteit beter.
6. Optimaliseer je instellingen voor updates en synchronisatie
Automatische synchronisatie en updates kosten batterij, vooral als dit op de achtergrond gebeurt. Stel je apps in om minder vaak te synchroniseren, of schakel de automatische updates uit. Zo voorkom je dat je batterij snel leegloopt door constante achtergrondactiviteit. Controleer daarnaast of automatische app-updates over wifi kunnen worden ingesteld; dat bespaart vaak ook energie.
Door op deze simpele manieren je batterijgebruik te beperken, verleng je de gebruiksduur van je smartphone aanzienlijk. Zo hoef je minder vaak op zoek naar een oplader, wat handig is voor onderweg of tijdens een drukke dag. Uiteindelijk kan een paar aanpassingen in je instellingen je telefoon de hele dag door van stroom voorzien, zodat je altijd bereikbaar blijft. Je batterijduur heb je dus deels zelf in de hand!