De 6 meest gesproken talen ter wereld

meest gesproken talen ter wereld

Sommige mensen spreken maar één taal, maar er zijn ook mensen met een echte talenknobbel die wel twee, drie of meer talen vloeiend spreken. Slechts een klein gedeelte op deze wereld spreekt de Nederlandse taal. Ongeveer 22 miljoen mensen spreken Nederlands als moedertaal, waardoor het Nederlands op slechts de 56e plaatst staat in de lijst met meest gesproken talen ter wereld. Wij zetten de meest gesproken talen ter wereld voor je een op een rij. Wat opvalt is dat de bekendste, het Engels, niet op de bovenste plek staat als het gaat om meest gesproken moedertaal.

1. Chinees (Mandarijn) – 1.248 miljoen

China is het land met de meeste inwoners ter wereld, en daarmee wordt ook Chinees dus veel gesproken. Dus ondanks dat dit in slechts één land gesproken wordt, is het wel verreweg de meest gebruikte moedertaal ter wereld.

2. Spaans – 437 miljoen

Er zijn veel, heel erg veel, landen waar Spaans gesproken wordt. Naast natuurlijk in Spanje zelf, wordt de taal ook gesproken in veel Zuid-Amerikaanse landen als Venezuela, Peru, Paraguay en Ecuador. Met 437 miljoen mensen die Spaans als moedertaal gebruiken komt het op plek twee in deze lijst.

3. Engels – 372 miljoen

In totaal spreken 372 miljoen mensen Engels als moedertaal. Het totaal aantal mensen dat Engels spreek ligt vele malen hoger, maar dat is met name omdat Engels na de eigen moedertaal vaak de tweede taal is die aangeleerd wordt. Dat maakt Engels wel één van de meest gebruikte talen over de hele wereld, maar wordt het lang niet altijd als moedertaal gebruikt.

4. Arabisch – 295 miljoen

Arabisch is een taal die logischerwijs in veel Arabische landen gesproken wordt. Het is voor niet-Arabische mensen een lastige taal om te leren omdat er ook andere letters en leestekens gebruikt worden. In totaal spreken ongeveer 295 mensen Arabisch als moedertaal, met name in landen als Egypte, Irak, Marokko en Somalië.

5. Hindoestani – 260 miljoen

De taal Hindoestani is voor velen een onbekende taal, en dat komt onder andere omdat dit enkel in India gesproken wordt. Doordat het land zo groot is en vele inwoners heeft, spreken toch veel mensen op de wereld deze taal als moedertaal.

6. Bengali – 242 miljoen

Net als het Hindoestani is Bengali niet erg bekend onder bijvoorbeeld Europeanen. Het wordt gesproken in Bangladesh en India en is de moedertaal van ongeveer 242 miljoen mensen.

Geef een reactie