De 6 snelste dieren ter wereld

snelste dieren ter wereld

Soms zie je een hondje rennen en denk je: “Die gaat snel!”. Maar dat is nog niks vergeleken met dieren die écht hard kunnen rennen, zwemmen of vliegen. Bepaalde diersoorten hebben de kwaliteiten om zich enorm snel voort te bewegen, en dat kan zowel via land, lucht als water. Wij zetten de 6 snelste diersoorten ter wereld voor je op een rij.

6. Blauwe gnoe

De blauwe gnoe legt jaarlijks duizenden kilometers af en heeft daardoor een sterk uithoudingsvermogen. Daar komt bij dat ze grote snelheid kunnen maken. Erg handig wanneer je weet dat vooral leeuwen erg verzot zijn op deze dieren. Ze halen een topsnelheid van maar liefst 80 kilometer per uur wanneer ze in volle vaart zijn.

5. Gaffelbok

De gaffelbok leeft voornamelijk in Noord-Amerika en is één van de snelste landdieren ter wereld. Ze halen een snelheid van 85 kilometer per uur. Door deze hoge snelheid hebben ze op het land bijna geen natuurlijke vijanden, omdat er weinig dieren zijn die deze gaffelbok kan bijhouden.

4. Jachtluipaard (Cheetah)

Het lichaam van het jachtluipaard, ook wel cheetah genoemd, is gemaakt om hard te rennen. Een zeer aerodynamische bouw en ook nog eens sterke, lange poten. Als de cheetah in volle vaart is kan hij snelheden tot 105 kilometer per uur halen. Deze snelheid gebruikt hij om zijn prooien achterna te zitten. Vanwege zijn hoge snelheid lukt het hem vrijwel altijd om zijn prooi in te halen en te pakken te krijgen.

3. Zeilvis

De zeilvis is het snelste dier in de zee. Zij kunnen een topsnelheid van 110 kilometer per uur halen. Met deze snelheid laten zij zich niet snel vangen in de zee, waardoor zij zich redelijk veilig voelen. Zeilvissen kunnen tot drie meter lang worden.

2. Fregatvogels

Het is een opvallende verschijning, de fregatvogel. Deze volgens worden tot één meter lang en hebben een spanwijdte van twee meter. Ze hebben daarentegen niet veel lichaamsgewicht. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze enorme snelheden kunnen bereiken tot 150 kilometer per uur.

1. Slechtvalk

De slechtvalk mag zich met afstand het snelste dier ter wereld noemen. Deze vogels kunnen een topsnelheid van maar liefst 350 kilometer per uur halen. Deze snelheid halen zij voornamelijk tijdens het jagen, en dan specifiek in de duik van de vlucht als zij recht op hun prooi afgaan. De slechtvalk is op bepaalde moment ook in Nederland te zien, maar leeft met name in warmere landen.

Geef een reactie