De 6 meest succesvolle Nederlandse Olympiërs

olympische spelen medailles
Iedere twee jaar vindt er ergens in de wereld weer een nieuwe Olypische Spelen plaats. De zomerspelen vinden om de vier jaar plaats, en tussendoor vinden de winterspelen ook om de vier jaar plaats. Ook Nederlandse sporters doen graag mee met dit fantastische sportevenement en gaan op jacht naar zo veel mogelijk medailles. De afgelopen jaren zijn er vele Nederlandse sporters geweest die op het hoogste podium hebben gestaan en dus de gouden medaille mee naar huis mochten nemen. De uitzonderlijk goede atleten krijgen dit zelfs meerdere keren op meerdere Olympische Spelen voor elkaar. Een overzicht van de 6 meest succesvolle Olympiërs uit Nederland lees je hier.

1. Ireen Wüst – 11 medailles

Schaatster Ireen Wüst begon haar zegetocht in 2008 in Turijn. Als jong broekie won ze toen al goud op de 3.000 meter. Ook de drie Olympische Spelen die daarna volgde won ze de nodige medailles. In totaal wist ze vijf gouden medailles te veroveren.

2. Anky van Grunsven – 9 medailles

Op verschillende onderdelen won Anky van Grunsven meerdere medailles op verschillende Olympische Spelen. Zo won ze namelijk op individueel niveau haar dressuurwedstrijden, maar was ze ook succesvol als onderdeel van het Nederlandse team. Anky is de eerste Nederlandse sporter die op vijf verschillende Spelen een medaille wint.

3. Sven Kramer – 9 medailles

Sven Kramer bereikte het schier onmogelijke door op drie achtereenvolgende Olympische Spelen het zelfde onderdeel te winnen. De 5000 meter is en blijft zijn favoriete afstand. Hoewel hij die gouden plak nooit op de 10.000 meter heeft kunnen behalen, haalde hij toch 9 gouden medailles op al zijn Spelen bij elkaar.

4. Inge de Bruijn – 8 medailles

In 2000, tijdens de Olympische Spelen in Sydney, was Inge de Bruijn de ware koningin van het Zwembad. Ze won maar liefst drie individuele gouden medailles en ook nog een zilveren medaille op de estafette. Vier jaar later in Athene kwamen daar nog een paar medailles bij. In totaal kwam ze uit op 4 gouden medailles tijdens haar carrière.

5. Pieter van den Hoogenband – 7 medailles

Waar Inge de Bruijn in 2000 de koningin van het zwembad was, daar was Pieter van den Hoogenband de koning. Hij won de in het oog springende afstanden 100 meter vrij en 200 meter vrij. Op de 100 meter vrij prolongeerde hij vier jaar later zijn titel. Met 3 gouden Olympische medailles dus een echte sportheld.

6. Leontien van Moorsel – 6 medailles

In totaal zes medailles waarvan vier gouden, verdeeld over verschillende Olypische Spelen en over verschillende disciplines. Van Moorsel won namelijk medailles op zowel het wegwielrennen als het baanwielrennen. Een voorbeeld voor menig Nederlandse wielrensters en een klasse apart in haar sport.

Geef een reactie