De 6 laatste topscorers van de Eredivisie

topscorers eredivisie

Over een paar weken begint de Nederlandse Eredivisie weer. De vaderlandse voetbalcompetitie kan alle kanten op en het is de vraag of er een club van wie je het niet helemaal verwacht, de gevestigde orde kan uitdagen. Wordt PSV weer kampioen? Of pakt Ajax of Feyenoord dit jaar de titel? Sterker nog, zou een club buiten de traditionele top drie de kampioenschaal omhooghouden? De topscorer kan hier alles bepalend in zijn.

Een andere strijd die ook altijd gevoerd wordt, is de strijd om de titel van topscorer. De speler die de meeste doelpunten maakt in de gehele competitie mag zich een jaar lang topscorer van de Eredivisie noemen. De afgelopen zes jaar zijn er zes verschillende topscorers geweest. Een aantal van hen speelt nu bij een topclub in Europa, of zelfs nog in de Eredivisie. De afgelopen jaren is het topscorerschap een opstapje naar een Europese (top)club geweest. Zal dat dit jaar ook zo zijn? We zetten de laatste zes topscorers nog een keer voor je op een rij:

Topscorers Eredivisie per seizoen

SeizoenSpelerClubDoelpunten
2012/2013Wilfried BonyVitesse31
2013/2014Alfred FinnbogasonSC Heerenveen29
2014/2015Memphis DepayPSV22
2015/2016Vincent JanssenAZ27
2016/2017Nicolai JorgensenFeyenoord21
2017/2018Alireza JahanbakhshAZ21

De topscorers van de afgelopen jaren komen van een mix van verschillende teams. Vaak wordt de topscorer wel geleverd door een team uit het linkerrijtje, met andere woorden, een team dat hoog geëindigd is in de competitie.

Het recordaantal doelpunten dat een speler ooit heeft gescoord in één seizoen Eredivisie is 43. PSV-speler Coen Dillen kreeg dit in het seizoen 1956/1957 voor elkaar. Sindsdien is dat nooit meer geëvenaard. Ruud Geels is de speler die het vaakst gekroond werd tot topscorer van de Eredivisie, namelijk vijf keer. De speler met de meeste goals in totaal in de Eredivisie is Ruud Geels. Geels kwam namens PSV en MVV Maastricht in totaal tot 311 doelpunten. Nederlands beste voetballer aller tijden Johan Cruijff kwam in zijn Eredivisie-carrière tot 215 doelpunten en staat daarmee op de derde plaats van het lijstje topscorers aller tijden.

Geef een reactie