De 6 laatste coureurs die wereldkampioen Formule 1 werden

laatste 6 wereldkampioenen Formule 1

Ieder jaar weer volgen vele racefans de Formule 1, de hoogst aangeschreven klasse in de mondiale racesport. Verdeeld over verschillende races over de hele wereld strijden verschillende teams met elk twee coureurs om de wereldtitel in de Formule 1. Wie aan het einde van het seizoen de meeste punten behaald heeft, mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Volgens vele Nederlandse racefans lijkt het een kwestie van tijd totdat nationale held Max Verstappen zich tot wereldkampioen troont. Hij heeft inmiddels enkele overwinningen in een Grand Prix op zijn naam staan, maar kwam nog niet in de buurt van de eindzege. Komt daar volgend jaar veranderingen? Wij zetten de 6 laatste wereldkampioenen in de Formule 1 voor je op een rij.

Lewis Hamilton (’08, ’14, ’15, ’17 en ’18)

Één van de meest succesvolle coureurs van deze eeuw is de Brit Lewis Hamilton. Met zijn Mercedes is hij al jaren één van de beste coureurs die in de Formule 1 mee doet. Na zijn eerste wereldtitel in 2008 liet de volgende even op zich wachten, maar met vier titels in de afgelopen vijf seizoenen is hij een echte topper onder de coureurs.

Nico Rosberg (2016)

Tussen de succes van Hamilton door wist zijn teamgenoot bij Mercedes Nico Rosberg de titel binnen te slepen. Ook hier was Hamilton één van de kandidaten voor de titel, maar wist Rosberg de titel in de laatste race van het jaar binnen te slepen. De Duitser was dat jaar goed voor negen overwinningen, en ondanks dat hij de laatste vijf races van het jaar niet won hield hij een marge van vijf punten over.

Sebastian Vettel (’10, ’11, ’12, en ’13)

De Duitse coureur Sebasitan Vettel was in zijn Red Bull vier jaar lang van ongekende klasse. Vier jaar achter elkaar sleep hij de wereldtitel binnen. Twee keer deed hij dat met een hele ruime voorsprong van meer dan 100 punten, de andere twee jaar hield hij minder over, slechts vier en drie punten. In deze vier jaar won hij maar liefst 33 keer een Grand Prix. Bovendien wist hij in kampioensjaar 2013 de laatste negen races te winnen.

Jenson Button (2009)

Na de overstap van Honda naar Mercedes in 2009, wist Button in zijn eerste jaar bij zijn nieuwe werkgever meteen te imponeren. Van de eerste zes races wist hij er vijf te winnen, en stond een straatlengte voor op de andere coureurs. De rest van het seizoen wist hij geen race meer te winnen, maar desondanks sleepte hij voor Mercedes de tweede achtereenvolgende titel binnen.

Kimi Räikkönen (2007)

Al sinds 2001 rijdt deze Fin al mee in de Formule 1 en altijd heeft hij om de podiumplekken meegedaan. In 2007 was het dan eindelijk raak en stond hij bovenaan de ranglijst aan het einde van het seizoen. Dit bizarre seizoen eindigde extreem spannend. Räikkönen eindigde op 110 punten, en zijn twee naaste belagers Lewis Hamilton en Fernando Alonso eindigde op 109 punten. Nog nooit was een Formule 1 seizoen zó spannend.

Fernando Alonso (’05 en ’06)

Fernando Alonso is de enige Spanjaard die ooit de titel in de Formule 1 gewonnen heeft en deed dat twee keer achter elkaar. In zijn Renault was hij beide jaren alle andere coureurs te snel af. Na zijn tijd bij Renault verkaste hij naar Ferrari, maar wist daar nooit meer wereldkampioen te worden. Wel werd hij drie keer tweede in de eindrangschikking. Die twee titels in 2006 en 2005 pakt niemand hem meer af.

Geef een reactie