De 6 best beluisterde radiozenders van Nederland

best beluisterde radiozenders

Nederland kent vele radiozenders. Van grote landelijke zenders tot de lokale en regionale omroepen. Op het werk, in de auto of gewoon lekker thuis, overal wordt tegenwoordig radio geluisterd. Al jaren zijn er een aantal radiozenders die de meeste luisteraars hebben. Dit is een combinatie van publieke omroepen en commerciële omroepen. Wij zetten de 6 best beluisterde radiozenders met hun marktaandeel* daarom graag voor je op een rij.

1. NPO Radio 2 – 12,1% marktaandeel

De best beluisterde radiozender van Nederland is op dit moment NPO Radio 2. Deze publieke omroep heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. De zender is met name bekend geworden met de Top 2000 aan het eind van het jaar, en timmert nu aan de weg met bekende radio DJ’s als Ruud de Wild, Rob Stenders en Jeroen Kijk in de Vegte.

2. Radio 538 – 11,6% marktaandeel

De afgelopen jaren was Radio 538 vaak de best beluisterde radiozender van het land, maar staat op dit moment op plek twee. Heeft het afgelopen jaar bijna één procent marktaandeel moeten inleveren. Bekendste DJ’s van Radio 538 zijn Edwin Evers, Frank Dane en het duo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

3. Skyradio – 9,6% marktaandeel

Een vaste waarde in het lijstje met goed beluisterde radiostations is Skyradio. Het concept van Skyradio is duidelijk; goede muziek zonder pratende DJ’s tussendoor. Een concept dat al jaren goed werkt en waar dan ook vele luisteraars nog graag op afstemmen.

4. Qmusic – 8,5% marktaandeel

Ook Qmusic heeft de afgelopen maanden een deel marktaandeel moeten inleveren. Qua bereik en doelgroep wat te vergelijken met Radio 538, maar het lukt ze nog niet om de grote broer voorbij te stevenen. Na de affaire tussen Mattie en Wietze is de zender nog steeds bezig met de invulling van de ochtendshow, want het ochtendblok is een belangrijk tijdstip in radioland.

5. NPO Radio 1 – 8,3% marktaandeel

NPO Radio 1 staat voornamelijk in het teken van nieuws, sport en actualiteit. Waar muziek niet het belangrijkste is op deze zender, is de inhoud dat wel. Goede gesprekken en interviews afgewisseld met live verslagen van sportwedstrijden. Zo is Langs de lijn al jaren een begrip, waarbij sportwedstrijden (met name voetbal) en andere evenementen rechtstreeks verslagen worden.

6. Radio 10 – 8,0% marktaandeel

De grootste stijger in deze lijst is wel Radio 10. Zij zijn in een jaar van een marktaandeel van 5,9% gestegen naar een marktaandeel van 8,0%. Met een relatief wat oudere doelgroep is deze zender bezig aan een enorme opmars. Men probeert dit aantal nog verder te verhogen door bekende radio DJ’s naar de zender te halen. Zo zijn bijvoorbeeld Gerard Ekdom en Jeroen Nieuwenhuize grote namen van de zender.

*Marktaandeel opgesteld aan de hand van data uit juni 2018.

Geef een reactie