6 tips om je computer sneller te maken

computer minder langzaam maken

Iedereen werkt graag met nieuwe apparatuur, zo ook met computers. Een computer wordt bij velen vaak langzamer naarmate je het vaker gaat gebruiken, en laat wachten nou één van de grootste ergernissen van computergebruikers zijn. Je hoeft geen computerdeskundige te zijn om op een goede manier met je computer om te gaan en daarme de snelheid te behouden. Toch zul je altijd ervaren dat je pc of laptop na verloop van tijd een beetje trager gaat worden. Als je denkt dat je een specialist moet inhuren of je computer naar een speciaalzaak moet brengen om het apparaat weer op snelheid te krijgen, heb je het mis. Er zijn een aantal simpele tips die er voor zorgen dat jouw computer ook weer als een zonnetje gaat lopen. Heb jij onderstaande tips al toegepast?

1. Verwijder programma’s die je niet gebruikt

Door de jaren heen worden er aardig veel programma’s op je computer geinstalleerd. Van programma’s die je dagelijks gebruikt totaan programma’s die je met een bepaald doel geinstalleerd hebt, maar na één keer gebruiken nooit meer gezien hebt. Deze programma’s nemen veel ruimte in beslag en dus ook kostbare capaciteit van je computer. Loop eens door je lijst met programma’s heen, en wanneer er een programma bij zit die je al een jaar niet gebruikt hebt, kan het wellicht verwijderd worden.

2. Programma’s niet standaard laten opstarten

Er zijn programma’s die vanaf de installatie het verzoek meekrijgen om bij het opstarten van je computer, ook direct op te starten. In een aantal gevallen kan dat zeer handig of zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld je antivirus-bescherming. Maar veel programma’s starten op, draaien op de achtergrond maar gebruik je niet. Kijk eens bij welke programma’s dat allemaal is, en pas het aan in de instellingen als deze niet meer automatisch opgestart hoeven te worden. Daarmee bespaar je de nodige capaciteit van je computer.

3. Kijk eens kritisch naar je bestanden en foto’s op je harde schijf

Het spreekwoord Wie bewaart heeft wat is hier erg van toepassing. Alles wat je maakt, typt of fotografeerd wil je natuurlijk bewaren. Maar hoe meer je opslaat, hoe meer je computer moet onthouden. Kijk eens kritisch of alles bewaard moet blijven. Daarnaast is het het overwegen waard om te kijken of je een deel kunt opslaan op een externe harde schijf of in een cloud-omgeving, zoals Google Drive

4. Laad advertenties blokkeren

Als je op het internet bent, wordt je vaak overspoeld met advertenties. Deze advertenties moeten allemaal geladen worden en dat kan kostbare capaciteit van je computer of je internetverbinding kosten. Met een adblocker worden irrelevante advertenties automatisch geblokkeerd, en blijft er meer capaciteit over om jou snel over het internet te laten gaan. Voorbeelden van goede adblockers zijn AdblockPlus en NoScript.

5. Voer uitdates van je besturingssyteem altijd uit

Het besturingssysteem waar je mee werkt (zoals Windows) komt regelmatig met updates van de software. Deze zorgen ervoor dat je besturingssysteem goed blijft werken, maar ook beveiligd blijft tegen gevaren van buitenaf. Maar belangrijker nog, het zorgt voor optimale prestaties van je computer. Het duurt vaak een paar minuten om te updaten, maar het zorgt ervoor dat jij weer optimaal kunt blijven genieten van de prestaties van je computer.

6. Kijk goed uit met waar je allemaal op klikt op internet

Het is wellicht de grootste open deur van allemaal, maar kijk uit met wat je doet op het internet. Op vele plekken op internet wordt je verleid om op advertenties te klikken die niet altijd goede intenties hebben. Er kan geprobeerd worden om malware of spyware (software op je computer die je niet wil) te installeren, waar de prestaties van je computer gegarandeerd achteruit gaan. Wees voorzichtig!

Geef een reactie