6 tips om thuis energie te besparen

energie besparen

Hoewel we hier in Nederland vaak mooie zomers hebben, zijn de winters natuurlijk ook vaak koud. De verwarming gaat vaak vanaf oktober aan om er ook in de koude wintermaanden lekker warmpjes bij te zitten. Onder andere de verwarming, maar ook andere energiebronnen het hele jaar door, kosten veel energie. Er zijn vele manieren om in huis energie te besparen. De ene manier is makkelijker dan de andere manier, maar het besparen is goed voor het milieu én natuurlijk goed voor je portemonnee! Bekijk hieronder 6 tips om bij jou thuis energie te besparen.

LED-verlichting

In veel Nederlandse huishoudens wordt nog gebruik gemaakt van oude gloeilampen of halogeenlampen. Deze lampen gebruiken veel meer energie dan LED lampen. LED verlichting is in iedere elektronica winkel te koop en verbruikt veel minder energie en gaan bovendien langer mee. Alleen maar voordelen dus. Bovendien is het erg eenvoudig om je oude lampen te vervangen voor nieuwe.

Verstandig omgaan met de verwarming

Dit klinkt wellicht als een open deur intrappen, maar toch erg effectief. Je wil het natuurlijk lekker warm hebben thuis, maar toch kan het verlangen van de temperatuur met één graad al een kostenbesparing van zo’n 7% opleveren. Een andere makkelijke besparen is het gebruik van radiatorfolie. Radiatorfolie bevestig je achter de verwarming tegen de muur, en zorgt er voor dat er minder warmte verloren gaat via de muren. Daardoor hoeft u minder te stoken om het huis op te warmen.

Isoleren

Je huis isoleren is waarschijnlijk de meest effectieve manier om energie te besparen. Met de juiste isolatie blijft warmte veel beter in huis bewaard, waardoor de verwarming veel minder gebruikt hoeft te worden. Het aanbrengen van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kan je al ongeveer € 350,00 per jaar opleveren. Op die manier heb je de kosten van het aanbrengen van spouwmuurisolatie al binnen vier jaar terugverdiend.

Waterbesparende douchekop

Zelfs bij een paar minuten douchen wordt al veel warm water verbruikt. Water waar veel energie mee verbuikt wordt. Een waterbesparende douchekop zorgt voor hetzelfde comfort onder de douche, maar wordt er minder water verbruikt. Voor een paar tientjes heeft u al zo’n waterbesparende douchekop in huis, wat een besparing van € 60,00 per jaar kan opleveren.

Zonnepanelen

Iedereen kan tegenwoordig zelf energie opwekken. Je ziet het dan ook steeds vaker in Nederland, huizen met zonnepanelen op het dak. De aanschaf van zonnepanelen is een investering voor jezelf, maar deze investering kun je binnen een aantal jaar hebben terugverdiend. Extra voordelen die er bij komen kijken is dat je in sommige gevallen subsidie kunt ontvangen voor de aanschaf van zonnepanelen en dat je te veel opgewekte energie vaak kunt terugleveren aan je energieleverancier. Bekijk goed welke energieleveranciers goede reviews krijgen als het gaat om omgaan met zonne-energie.

Verstandig om gaan met energie

Er zijn veel kleine dingen waar u als consument rekening mee kunt houden om energie te besparen. Hoewel het maar kleine dingen zijn, zorgen deze kleine dingen wel voor in totaal een grote besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld de wasdroger minder gebruiken en was laten drogen op een wasrek. Maar ook het laten ontdooien van ingevroren voedsel in de koelkast zorgt voor minder energieverbruik van uw koelkast. De televisie niet op stand-by maar echt uitzetten, en de stekkers uit het stopcontact als u op vakantie gaat. Zo heeft iedereen wel zijn of haar eigen trucjes om verstandig met energie om te gaan.

Wat doe jij in huis om energie te besparen?

Geef een reactie