Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen erg spannend, en dat is ook niet voor niets. Het gaat om een eventuele nieuwe baan, een nieuwe stap in je carriere. Je wil natuurlijk het beste van jezelf laten zien en een goede indruk achter laten. Maar hoe kun je dat het beste doen? Elk bedrijf, elke functie en elk gesprek is anders, maar er zijn een aantal tips die we je willen geven om nog sollicitatiegesprek nog beter te laten verlopen.
Verdiep je in de organisatie
Voordat je op gesprek gaat, is het aan te raden om je goed te verdiepen in de organisatie waar je op gesprek gaat. Dit heeft twee grote voordelen; allereerst kun je het gesprek beter voeren als je al wat basiskennis over het bedrijf hebt. Je kunt op die manier gerichte vragen stellen en nog sneller tot de kern komen. Bovendien laat je merken aan je gesprekspartner dat je je goed voorbereid hebt, en dat laat zien dat je erg geinteresseerd bent.
Bereid je voor op lastige vragen
Tijdens vrijwel elk sollicitatiegesprek komen er een aantal lastige vragen voorbij, waarbij de organisatie een nog beter beeld van je willen krijgen. Door hier goed op voor te bereiden kom je erg zelfverzekerd over en laat je zien dat je goed beeld hebt van jezelf, je toekomstbeeld, je tekortkomingen en je wensen. Voorbeelden van dit soort vragen zijn:
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
- Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?
- Aan welke slechte eigenschappen zou je willen werken?
- Waarom heb je maar kort bij je vorige werkgever gewerkt?
Bereid vragen voor om te stellen
In een sollicitatiegesprek kunnen veel onderwerpen ter sprake komen, waardoor er een grote stroom aan informatie bij je binnen kan komen. Om er zeker van te zijn dat je achteraf alles weet wat je wil weten, kun je een aantal vragen voorbereiden. Bedenk vooraf wat je over de organisatie wil weten. Wat is de visie van het bedrijf, wat zijn de lange termijndoelstellingen, hoe is de betrokkenheid onder werknemers, of een andere vraag. Zorg dat je de vragen bij je hebt, zodat je altijd kunt opzoeken wat je van te voren in gedachten had.
Neem een actieve houding aan in het sollicitatiegesprek
Alleen maar luisteren en kort antwoord geven op de vragen is niet het begin van een goede samenwerking. Probeer dan ook een actieve houding in het gesprek aan te nemen. Ga het dialoog aan, vraag door, toon oprechte interesse en probeer uitgebreid de tijd te nemen om de vragen te beantwoorden. Als jij het gesprek op een actieve manier aan gaat, zul je vaak merken dat de mensen met wie je het gesprek voert ook een hele open houding zullen aannemen.
Denk na over praktische zaken
Naast het elkaar leren kennen, zullen er ook een aantal praktische zaken voorbij komen in het gesprek. Denk hierbij aan mogelijke startdatum, salarisindicatie of aanvullende wensen. Wees voorbereid op deze vragen en zorg dat je hier de antwoorden hierop al in je hoofd hebt zitten. Hiermee voorkom je dat je onder druk wellicht antwoorden geeft die achteraf niet helemaal zijn wat je wilde zeggen, of dat je erg onzeker overkomt.
Wees jezelf
Misschien wel de allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven, is om vooral jezelf te blijven. Ga jezelf niet anders voordoen dan je in werkelijkheid bent. Natuurlijk probeer je een goede indruk achter te laten, maar uiteindelijk ben je wie je bent. Wees daar eerlijk en open over. Je bent trots op wie je bent en dat mag ook gezien worden. Een bedrijf zal ook laten zien wie ze zijn, dus dat betekent dat jij dat ook mag doen. Uiteindelijk ben je op zoek naar een goede match, en dat werkt pas als je van elkaar echt weet wie en hoe je bent.