6 tips bij het kopen van een auto

tips bij auto kopen

Een auto kopen doe je niet iedere dag. Het vaak een flinke investeringen en je wil natuurlijk een zo goed mogelijke auto kopen. Niet iedereen heeft even veel verstand van auto’s, en het is daarom aan te raden om op een aantal punten goed te letten. Wij zetten 6 tips op een rij bij het aankopen van een auto, zodat je zo veel mogelijk plezier van je aankoop hebt.

Koop bij een gecertificeerde verkoper

Het is aan te raden om een auto te kopen bij een gecertificeerde verkoper. Deze verkopers hebben verstand van zaken en worden regelmatig gecontroleerd op hoe zij hun zaken doen. Bij een merkdealer of bij een autodealer die is aangesloten bij branchevereniging BOVAG.

Ga bij verschillende aanbieders kijken

Je kunt al snel verliefd raken op de eerste de beste auto die je ziet. Verschillende verkopers kunnen verschillende auto’s aanbieden, waardoor het verstandig is om niet over één nacht ijs te gaan. Laat je dus goed informeren bij verschillende aanbieders voordat je een definitieve keuze maakt.

Bepaal vooraf je budget

Wees duidelijk tegen jezelf wat je budget is. Een auto is geen kleine aankoop, waar je vaak goed voor moet sparen. Zorg dat een budget in je hoofd hebt zitten wat je maximaal voor de auto wil betalen. Het is goed om ook alvast even te kijken naar andere kosten van deze auto, zoals de verzekering en wegenbelasting. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Controleer de gegevens van de auto

Verkopers proberen een auto natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk aan te prijzen aan je. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat de echte status is van de auto. Zo kun je via de Online Voertuig Informatie van het RDW informatie opvragen over een auto. Deze RDW ovi geeft je informatie als bouwjaar, brandstoftype, vermogen en andere specificaties.

Kopen of leasen?

Naast het kopen van een auto is het ook mogelijk om een auto te leasen. Dit kan bijvoorbeeld via je werkgever, maar ook private lease is tegenwoordig erg populair. Je least een auto van een leasemaatschappije tegen een vast bedrag per maand, waarbij alle onderhoudskosten inbegrepen zitten. Een dergelijk contract ga je vaak aan voor meerdere jaren.

Gebruik je gezond verstand

Dit is misschien wel de meest effectieve tip van allemaal. Een auto is een grote aankoop waar je goed over moet nadenken. Als iets als te mooi om waar te zijn klinkt, dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Twijfel je over je mogelijke aankoop, laat dan zeker iemand anders meekijken om je onafhankelijk advies te geven.

Geef een reactie