6 redenen waarom jouw WOZ waarde misschien te hoog is

woz waarde verlagen

Alle huizenbezitters in Nederland zijn verplicht om bepaalde belastingen te betalen. Zo wordt de hoogte van de onroerendezaakbelasting die je moet betalen bepaald op basis van de WOZ waarde van je woning. Ook gebruiken sommige gemeente de WOZ waarde om andere belastingen mee te betalen. Denk daarbij aan de rioolheffing of afvalstoffenheffing. De gemeente gaat echter niet bij elk huis langs om individueel de WOZ waarde te bepalen. Er wordt gekeken naar een aantal vergelijkbare woningen die in een bepaalde periode verkocht zijn en kan deze als gemiddelde nemen voor andere woningen in de straat of wijk. Als de WOZ waarde echter te hoog wordt bepaald, betaal je dus meer belasting. Er zijn een aantal redenen op basis waarvan je bezwaar kunt maken tegen de hoogte van de WOZ waarde. Wij zetten 6 redenen op een rij die je kunt gebruiken om de WOZ waarde van je woning te verlagen.

Ander type woning

De WOZ waarde wordt dus bepaald op basis van andere, vergelijkbare woning. Het kan echter zijn dat de vergelijkbare woning totaal niet op jouw woning lijkt, en dat jij een ander type woning hebt. Dan is het dus niet eerlijk dat jouw woning daarmee vergeleken wordt. Een alternatief zou zijn om de WOZ waarde te bepalen op basis van woningen die wél vergelijkbaar zijn met jouw woning.

Kleinere grondoppervlakte

Ook de grootte van de grondoppervlakte kan een factor zijn bij het bepalen van de WOZ waarde. Niet ieder type huis heeft echter een zelfde omvang aan grondoppervlakte. Minder grond kan dus betekenen dat jij minder aan belastingen zou moeten betalen.

Minder gunstige ligging

Wanneer bepaalde huizen bouwkundig identiek zijn, kan er alsnog een verschil in waarde optreden. De ligging van de woning is namelijk ook een factor. Zo kan de tuin een hele gunstige ligging hebben ten opzichte van de zon. Ook is het mogelijk dat een hoekhuis minder gunstig ligt omdat het tegen een drukke weg ligt.

Defecten aan de woning

Dezelfde type woningen kunnen ook van binnen nogal van elkaar verschillen. Defecten kunnen bijvoorbeeld voor waardevermindering zorgen. Zeker in recent gebouwde huizen zit allerlei high-tech apparatuur en wordt gewerkt met moderne technieken. Een defect kan al snel voor een flinke daling in waarde zorgen.

Asbest of vervuilde grond

Een factor die met het blote oog niet makkelijk te zien is, is mogelijke asbest of vervuilde grond. Met name oudere huizen kunnen asbest bevatten in het dak. Ook zouden er in de grond vervuilde stoffen kunnen zitten. Deze factoren zorgen ervoor dat de waarde van een huis minder zou moeten zijn dan een vergelijkbare woning.

Scheurvorming

Een huis bestaat voornamelijk uit muren, en deze muren kunnen in de loop der jaren voorzichtig gaan scheuren. Wanneer dit gebeurt, is dit een potentiële kostenpost. Dit zorgt ervoor dat jouw huis minder waard zou moeten zijn dan een vergelijkbare woning zonder scheurvorming.

Geef een reactie