6 redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar

zorgverzekering vergelijken

Aan het eind van het jaar kun je er voor kiezen om te wisselen van zorgverzekeraar. In Nederland zijn er namelijk meerdere zorgverzekeraars waar jij je verzekering kan afnemen. De ene verzekeraar kan namelijk beter bij je passen dan de andere. Toch kijkt niet iedereen elk jaar kritisch naar hun verzekering en of het de moeite waard is om over te stappen naar een andere verzekeraar. Wij zetten 6 redenen voor je op een rij waarom het verstandig is om toch over te stappen.

Kies je eigen verzekering wanneer je 18 jaar wordt

Iedereen die nog geen 18 jaar is staat bij (een van de) ouders op de polis van de zorgverzekering. Dit betekent dat je in veel gevallen aanvullend net zo goed verzekerd bent als de best verzekerde ouder. Wanneer iemand 18 jaar is geworden kan die persoon een eigen zorgverzekering kiezen. Waar je normaal gesproken alleen aan het einde van het jaar kan wisselen van zorgverzekering, kan iemand die 18 geworden is gedurende het jaar, dit ook op dat moment doen. Het kan namelijk zijn dat de zorgbehoeften anders zijn dan de ouders, waardoor een eigen verzekering een betere optie is.

Geen collectieve verzekering meer via werkgever

Nog altijd zijn er veel mensen verzekerd via een collectieve zorgverzekering die beschikbaar gesteld is door de werkgever. De werkgever heeft dan bepaalde afspraken gemaakt met een verzekeraar, waardoor al het personeel tegen een bepaalde korting kan profiteren van deze verzekering. Deze collectieve verzekering lopen echter steeds vaker ten einde. Ook kan het zijn dat je van werkgever wisselt en daardoor geen recht meer hebt op deze collectiviteitsregeling. In die gevallen is het aan te raden om aan het einde van het jaar opnieuw te kijken naar alle mogelijkheden, ook bij andere verzekeraars.

Flinke besparing mogelijk

In de verschillende verzekeringen van de verschillende verzekeraars kunnen ook flinke prijsverschillen te zien zijn. De inhoud van de basisverzekering is in alle gevallen gelijk, maar de prijs is niet overal gelijk. In de aanvullende verzekeringen zit nog meer verschil, zowel inhoudelijk als qua prijs. Om er voor te zorgen dat je niet onnodig veel geld betaald aan je zorgverzekering is het verstandig om te vergelijken. Wat kost het om jouw zorgbehoeften te verzekeren bij de ene zorgverzekeraar, en wat kost het bij de andere? Het zou zomaar kunnen dat dit een besparing van wel € 100 per jaar per persoon zou kunnen opleveren. Dat is voor veel mensen de moeite waard om een overstap naar een andere verzekeraar te overwegen. Online zijn er verschillende vergelijkers te vinden waar jij kunt kijken wat voor jou de meest voordelige verzekering is. Overstappen via Zorgvergelijker is bijvoorbeeld een hele goede optie om jaarlijks een flinke besparing te realiseren.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering, die verplicht is, is het ook mogelijk om een aanvullende verzekering te nemen. Hiermee verzeker je je tegen andere zorgkosten die niet door de basisverzekering gedekt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandartskosten. Let goed op dat je ieder jaar kritisch kijkt naar je aanvullende verzekering. Het kan namelijk zijn dat je zorgbehoefte veranderd, waardoor je ieder jaar weer betaalt voor dingen die je niet gebruikt. Dan is het aan te raden om een andere aanvullende verzekering te kiezen, die beter bij jouw wensen aansluit.

Vrijwillig eigen risico

Bij een zorgverzekering hoort automatisch ook een verplicht eigen risico. Dit jaar is het eigen risico in Nederland € 385,00. Er is echter een mogelijkheid om dit verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je kunt dit eigen risico verhogen met stappen van € 100 tot aan een maximum van € 885,00. Het verhogen van het eigen risico heeft als grote voordeel dat je hierdoor minder aan premie hoeft te betalen aan de zorgverzekeraar. Het nadeel wat hier aan kleeft is echter dat je meer kosten maakt wanneer je hoge zorgkosten hebt.

Zorgvergelijker helpt

De hele markt van zorgverzekeringen is voor veel mensen een lastige markt om goed in kaart te brengen. Een veel gehoorde opmerking is dat men door de bomen het bos niet meer ziet, omdat er zo veel aanbod is. Gelukkig zijn er partijen die hierbij helpen, zoals Zorgvergelijker. Zij brengen op een hele overzichtelijke manier een aantal zeer specifieke onderwerpen in kaart, zoals de hoogte van de premies bij verschillende verzekeraars en de hoogte van de zorgtoeslag. Ook helpen zij door middel van een hele handige tool bij het overstappen van zorgverzekeraar. Wie denkt dat het veel gedoe is om over te stappen heeft het mis, want met behulp van Zorgvergelijker is het een fluitje van een cent. Zo ben jij ook volgend jaar verzekerd van perfecte dekking tegen de juiste prijs.

Geef een reactie