6 redenen om bedrijfsafval te scheiden

bedrijfsafval

Afval scheiden op de werkvloer is ontzettend belangrijk. Bedrijven produceren een groot deel van het afval, daarom is een goede afvalscheiding een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven die willen verduurzamen. Elk bedrijf is anders en produceert dan ook een andere afvalstromen. Maar waarom is het zo belangrijk om bedrijfsafval te scheiden? Wij hebben 6 redenen op een rijtje gezet om de afvalscheiding binnen je bedrijf te verbeteren.

Reden 1. Bespaar nieuwe grondstoffen

Het scheiden van bedrijfsafval spaart nieuwe grondstoffen uit. Een schone afvalstroom, een afvalsoort dat bij de bron is gescheiden, zorgt ervoor dat het afval zijn waarde behoud. Zo kunnen de grondstoffen gerecycled of hergebruikt worden. In principe zijn materialen in een schone afvalstroom geen afval meer, maar een nieuwe grondstof. Door afval bij de bron te scheiden worden nieuwe grondstoffen uitgespaard.

Reden 2. Kostenbesparend

Restafval is de duurste afvalstroom om te laten inzamelen en te verwerken. Het scheiden van bedrijfsafval zorgt ervoor dat er minder afval in de restafvalcontainer belandt. Dit levert voor bedrijven een flinke kostenbesparing op. Het minderen van het restafval zorgt dus voor een besparing op de afvalverwerkingskosten.

Reden 3. Voldoe aan de verplichting

Er zijn ontzettend veel redenen te benoemen waarom bedrijfsafval scheiden zo belangrijk is, maar wist je dat het voor bedrijven in Nederland ook gewoon verlicht is? Al het afval dat geproduceerd wordt moet verplicht bij de bron gescheiden worden. Dit betekent dat afvalstoffen als folie, elektronische apparatuur, puin, karton en papier niet tussen het restafval terecht mag komen. Als bedrijf kan je zelfs een flinke boete ontvangen als je het bedrijfsafval niet bij de bron scheidt. Het is dan ook belangrijk om bij een containerverhuur voor elke afvalstroom een container te huren en daarin enkel het juiste soort afval weg te gooien.

Reden 4. Geef het goede voorbeeld

Als bedrijf wil je natuurlijk altijd het goede voorbeeld geven. Wanneer er binnen het bedrijf veel aandachts is voor afvalscheiding, dan is de kans groot dat medewerkers dit ook voortzetten buiten kantoor. Zo draag je op verschillende manieren bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Reden 5. Goed voor het milieu

Een van de belangrijkste redenen om afval te scheiden is dat het milieu en leefomgeving minder wordt belast. Om te beginnen met afval scheiden is het belangrijk om voor elke afvalstroom een rolcontainer via Bedrijfsafval.nl te regelen.

Reden 6. Draag bij aan een circulaire economie

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van circulair ondernemen. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Op deze manier krijgen producten en materialen een zo lang mogelijke levensduur. Een goede afvalscheiding is essentieel voor een circulaire economie.

Geef een reactie