6 must haves voor je vegan keuken

must haves voor in de vegan keuken

Steeds meer mensen beginnen zich te verdiepen in plantaardig eten. Om verschillende redenen eten ze minder vlees en raken ze nieuwsgierig naar wat de plantaardige wereld allemaal te bieden heeft. In het begin kan het lastig zijn om te bedenken wat je kunt eten en hoe je het best van start kunt gaan met deze nieuwe levensstijl. Er zijn een aantal producten die onmisbaar zijn in de veganistische keuken.

1. Hummus

Veganisme wordt vaak geassocieerd met hummus. En terecht! Deze puree op basis van kikkererwten is niet weg te denken uit de plantaardige keuken. Je kunt het in de supermarkt kopen, bijvoorbeeld met een kortingscode Albert Heijn, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar, zoals kerrie, bieten of tomaat, dus als je niet van kikkererwten houdt kun je een andere variant proberen waarbij deze smaak niet zo overheerst.

2. Avocado

Een andere musthave is de welbekende avocado. Avocado’s zijn erg gezond en je kunt er een hoop verschillende dingen mee doen. Voeg voor je ontbijt bijvoorbeeld stukjes avocado toe aan je smoothie, prak een avocado en gebruik het als broodbeleg of maak er een salade mee. Je kunt deze vrucht natuurlijk ook gewoon los eten.

3. Zwart zout

Zwart zout is te vinden in verschillende toko’s, veelal onder de naam Kala Namak. Dit goedje ruikt én smaakt naar ei! Je kunt het bijvoorbeeld combineren met stukjes tofu en plantaardige mayonaise, om zo eiersalade na te bootsen.

4. Mayolijn

Als veganist hoef je in principe niets te missen. Veel producten beschikken ook over een plantaardige variant, zoals Mayolijn van het merk Remia. Deze mayonaise is qua smaak niet te onderscheiden van de variant mét ei. Je vindt deze mayonaise gewoon in de supermarkt en voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten. En met een Albert Heijn voucher krijg je nog eens extra korting!

5. Edelgistvlokken

Heb je het idee dat je als veganist je heerlijke mac & cheese moet missen? Niet getreurd! Er staan een hoop recepten op het internet waar plantaardige kaassaus onderdeel van uitmaakt. Eén van de onmisbare ingrediënten van zo’n kaassaus zijn edelgistvlokken. Deze vlokken vind je in veel supermarkten en natuurwinkels.

6. Tofu

Het beeld dat veel mensen van veganisten hebben, is dat ze de hele dag op blokjes tofu aan het kauwen zijn. Niets is echter minder waar. Met het uitgebreide aanbod van plantaardige producten hoef je tegenwoordig zowel qua voedingsstoffen als qua smaak niets te missen als veganist. Toch blijft tofu een populair en veelzijdig product. Naast dat je het op kunt bakken en aan je maaltijd toe kunt voegen, is het te gebruiken in een ontelbaar aantal recepten, bijvoorbeeld als basis voor een spread voor op brood, als taartbodem of in een plantaardige kip kerriesalade. De mogelijkheden zijn oneindig!

Geef een reactie