6 belangrijke functies van een uitvaart en begrafenisritueel

uitvaartritueel

Rituelen zijn symbolische activiteiten die ons helpen, samen met onze familie en vrienden, onze diepste gedachten en gevoelens over de belangrijkste gebeurtenissen in het leven te uiten. De doop viert de geboorte van een kind en de acceptatie van dat kind in het kerkgezin. Verjaardagsfeestjes eren het overlijden van nog een jaar in het leven van iemand van wie we houden. Bruiloften bevestigen in het openbaar de persoonlijke liefde die door twee mensen wordt gedeeld. Ook het begrafenisritueel is een openbaar, traditioneel en symbolisch middel om onze overtuigingen, gedachten en gevoelens over de dood van een geliefde uit te drukken. Dit zijn 6 belangrijke functies van een uitvaart.

1. Rijk aan geschiedenis en vol symboliek
2. Helpt de begrafenisceremonie ons de realiteit van de dood te erkennen
3. Geeft getuigenis van het leven van de overledene,
4. Moedigt het uiten van verdriet aan op een manier die in overeenstemming is met de waarden van de cultuur,
5. Biedt steun aan rouwenden en het omarmen van geloof en overtuigingen over leven en dood
6. Biedt continuïteit en hoop voor de levenden. Een andere primaire verzoeningsbehoefte van rouw is de ontwikkeling van een nieuwe zelfidentiteit.

Erken de realiteit van de dood

Als iemand van wie gehouden wordt, sterft, moeten we de realiteit en de finaliteit van de dood openlijk erkennen als we verder willen met ons verdriet. Meestal omarmen we deze realiteit in twee fasen. Eerst erkennen we de dood met ons verstand; er wordt ons verteld dat iemand van wie we hielden is overleden en, althans intellectueel, we begrijpen het feit van de dood. In de loop van de volgende dagen en weken, en met het zachte begrip van degenen om ons heen, beginnen we de realiteit van de dood in ons hart te erkennen.

Denk aan de persoon die stierf

Om van verdriet te genezen, moeten we onze relatie met de persoon die stierf van een fysieke aanwezigheid naar een herinnering verleggen. De authentieke begrafenis moedigt ons aan om met deze verschuiving te beginnen, want het biedt ons een natuurlijke tijd en plaats om na te denken over de momenten die we deelden – goed en slecht – met de persoon die stierf. Als geen ander moment voor of na het overlijden nodigt de begrafenis ons uit om ons te concentreren op onze vroegere relatie met die ene, enkele persoon en die herinneringen met anderen te delen. Er zijn talloze uitvaartcentrums in Nederland, heb je behoefte aan een afscheidsadviseur? Dan kan een uitvaartcentrum Amsterdam je hierin helpen.

Geef een reactie